Sök

Annonssamarbete med BERGHS

10 matnyttiga inspirationskällor du inte kan vara utan

Berghs School of Communication

Joakim Thulin.

Berghs School of Communication

Berghs School of Communication

Krönikör

I biblisk tid var vägen till en mans hjärta via magen. Idag leder sannolikt smarta recept för mat och hälsa snarare direkt till investeringsbudgeten.

Inget kittlar mer än bubblare. Känslan av att vara på något stort. Riktigt stort. Innan det blir var hens egendom. För dig som flitigt läser Breakit är det ingen nyhet att den bubbligaste bubblaren just nu är Food Tech. En global industri som omsätter biljoner, berör varje levande människa och har mängder av emotionella och sociala dimensioner. En dröm för både marknadsförare och digitala innovatörer.

2017 kommer tveklöst att bli året när Food Techs alla möjligheter börjar tappas av både etablerade aktörer och start-ups. Låt oss vara ärliga. Du måste ha koll på det här. Oavsett om din vinkel är att bidra till bättre förhållanden för livsmedelsproduktion i utvecklingsländer, optimera ett hemleveranssystem av bakingredienser kopplat till ”Hela Sverige bakar” eller ta upp konkurrensen med Chef Watson om titel som världens bästa kognitiva AI-kock.

Gaby Backman och Olle Forneus, två av de mest ambitiösa och talangfulla studenterna på Berghs School of Communication har gjort jobbet åt dig. Njut av deras skål med kunskapssnacks på temat Food Tech och sätt fart. En av världens största branscher behöver dina innovationer!

::Downloads:FullSizeRender.jpg

1. Roboten som lagar middag åt dig

Vore det inte skönt att komma hem till både näringsrik och färdiglagad mat efter en lång dag på jobbet? Snart är det här verklighet – företaget Moley Robotics planerar nämligen att lansera sin matlagningsrobot för konsumentbruk senare i år. Roboten har 2000 recept inprogrammerade och består utav två robotarmar som förutom lagar maten åt dig, även städar upp efter sig och diskar. Din telefon synkas självklart ihop med matlagningsroboten så att du kan tajma att maten blir färdiglagad lagom till att du kommer hem.

http://www.iflscience.com/technology/robot-chef-home-could-arrive-2017/

2. Scanna din mat och se om den är ätbar

Otroligt mycket mat slängs idag för att vi stirrar oss blinda på utgångsdatum även fast maten de facto ofta håller ett bra tag till. Det här problemet tror sig företaget Impact Vision ha en bra lösning på genom deras app som kommer scanna av statusen på din mat. Med hjälp av mobilkameran kollar appen i realtid viktiga parametrar såsom om maten innehåller kemikalier och vilka bakterier som finns. Kanske betyder detta att den hittills nästintill omöjliga och oerhört påfrestande proceduren, att försöka avgöra om avokadon är mogen eller inte, i framtiden är ett minne blott!

https://vimeo.com/136975844

3. Världens mest exklusiva kaffe – nu utan kattbajs

Kopi luwak är en av världens mest exklusiva kaffedrycker som traditionellt sett tillverkas av djurbajs. En fluffig liten kattliknande varelse förtär kaffebär som sedan går igenom tarmarna för att jäsa i djurets mage. Nu har startupföretaget Afineur lyckats efterlikna detta genom syntetisk fermentering för att kunna utesluta djuren och bajset – både för att bajskaffe inte klingar så bra, men också för att få ner det hutlösa priset genom en betydligt smidigare tillverkningsprocess.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2016-01-21/afineur-better-coffee-without-the-civet-poop

 

4. Konstgjort kött
Alla dessa vegetariska sojabaserade köttsubstitut i alla ära, men vad sägs om kött gjort av plantor som verkligen smakar biff? Intresset för dessa köttfria alternativ ökar kraftigt och de ska ha egenskaperna som riktigt kött har. De är innehållsrika på protein och är svåra att särskilja från riktigt kött då de till och med går att få blodiga. Kanske låter det här nästan för bra för att vara sant, men självaste Bill Gates verkar tro på den här idén då han gått in och investerat i ett av de ledande företagen. Växtbaserad föda odlat i laboratorium ställer dessutom lägre krav på omgivningen i form av utomhustemperatur, väder och dylikt – vilket gör att man kan odla och producera det konstgjorda köttet i stort sett var som helst.

http://www.thememo.com/2017/01/26/bleeding-plant-based-meat-is-now-on-the-curriculum/

5. 3D-printa din mat

Foodini är en 3D-printer för mat som är framtagen med hjälp flera Michelin-krögare som testat och förfinat produkten. Du stoppar själv i färska råvaror i printerns tomma kapslar och efter det lagar printern metodiskt och professionellt maten åt dig. Tanken är inte att maskinen ska ta bort kokkonsten utan endast förenkla och göra matlagningen roligare. Vad sägs exempelvis om en elegant snöflinga gjord av choklad eller ett ståtligt slott byggt av hummus?

https://3dprintingindustry.com/news/interview-foodini-working-title-87581/

6. Nyttig mat blir lika god som den onyttiga

Nanoteknik gör det möjligt att förändra smaken i maten genom att på molekylär nivå tillsätta små specialdesignade partiklar. Dessa partiklar kommer att kontrollera de kemiska reaktionerna som pågår i maten och på så sätt helt enkelt “lura” våra smaklökar hur maten smakar. Exempelvis har forskare redan lyckats få fram ett saltsmakande substitut bestående av fiskolja men utan fisksmaken – vilket betyder nyttigare sälta i maten då detta blir ett hälsosammare alternativ till traditionellt salt. Frågan kvarstår dock hur nyttigt det här är egentligen är, då detta ännu är i utvecklingsstadiet. Likaså är det också hög risk med skepsis från allmänheten när man laborerar med sådana här saker, se bara reaktionerna när det kommer till genmodifierad mat. http://theconversation.com/nanotechnology-could-make-our-food-tastier-and-healthier-but-can-we-stomach-it-60349

7. Insekter som proteinkälla

I större delen av västvärlden känns ens tanken att äta insekter idag absurd, men faktum är att på många håll i övriga världen är detta inte alls särskilt konstigt. Adderar vi även vetskapen om den ständiga ökningen av befolkningen på jorden och den kraftiga negativa påverkan vår köttkonsumtion har på miljön är det tydligt att vi måste titta på alternativ till vår nuvarande matkonsumtion. Ett intressant exempel som tänker nytt är företaget Exo som gör proteinbars av insektsmjöl, de har med sina nyttiga snacks lyckats göra sig populära i Silicon Valley och trenden verkar sprida sig så håll utkik!

http://www.swtimes.com/news/20160828/are-crickets-silicone-valleys-favorite-brain-food

8. DNA-testa vad just du bör äta

Hälsa och dieter känns som det ständigt är på tapeten numera, men vad och hur ska man egentligen äta för att må så bra som möjligt? Det kommer ständigt nya trender och flera av dem är till och med motstridiga. Kanske är svaret att det finns vissa generella riktlinjer men att det framför allt är individuellt? Forskningsfältet som utforskar detta heter nutrigenomics och grundar sig i att eftersom vi alla är genetiskt olika bör vi individualisera vår kost. Hälso- och matföretaget Habit tror starkt på den här idén och erbjuder därför unika kostråd via deras app – allt baserat på ett DNA-test där de testat vad just du behöver för att må så bra som möjligt.

https://www.fastcompany.com/3064833/body-os/this-startup-sells-you-meal-plans-based-on-your-nutrition-type

9. Fiska smartare

Internet of seas kallas det nya innovativa fenomenet som ska förbättra sättet vi fiskar kommersiellt. Exempelvis kan det bestå utav undervattensdrönare som följer efter fiskar och kollar deras kvalitet – men även att vi bara fiskar den fisk som vi faktiskt vill ha. Drönaren samlar in data om tillgänglighet, ifall det är säsong och var fiskarna befinner sig. Det här är bara en liten del av vad som kan göras för att fiska smartare – poängen med internet of seas är att implementera teknik som redan idag är tillgänglig till en bransch som traditionellt sett inte varit särskilt digital.

http://foodtechconnect.com/2016/06/20/building-the-internet-of-the-seas-commercial-fishing/

10. Odla på höjden

Sverige ligger i framkant när det kommer till att ta jordbruket till urbana miljöer. Linköping blir Sveriges första “plantscaper” där odlingen sker i en 17 våningar hög skyskrapa och företaget Plantagon, som ligger bakom projektet, satsar i framtiden på att kunna kombinera odling med kontor. Förutom frigörandet av stora arealer så går det åt 90 procent(!) mindre vatten genom att odla på det här sättet. Just här projektet använder sig av naturligt solljus, men det finns många andra sätt att tänka nytt inom fältet. Ta exempelvis det amerikanska företaget “Aerofarms” som producerar över 900 ton sallad per år med hjälp av LED-belysning.

https://www.globalcitizen.org/en/content/farms-grow-up-why-vertical-farming-may-be-our-futu/

Tack Gaby och Olle och tack till dig för att du läste vår krönika.

Joakim Thulin, Head of Strategic Insight på Berghs School of Communication

Det här är ett sponsrat inlägg. Sponsrade inlägg är en del av Breakits annonserbjudande. Inläggen skrivs inte av Breakits redaktion. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till sales@breakit.se.

Läs mer